Subscribe

RSS Feed (xml)



Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, January 25, 2010

Ish..ish..

Assalamualaikum..

Wuihh..bahagianye hidup sekarang..apalagi klu bukan sedang bersenang lenang di kamar peraduan di vila Kool..hehe..itulah nikmatnya cuti..bukan la bilik kt UIA tak best..tapi kat rumah kan tetap the best..

Hari ni nak citer ape yer..haa ! Nak share pasai menu masakan hasil air tangan chef Una (promote diri, kot2 la mak mertua baca blog nie..hehe). Hari nie Muna wat percik ayam..Mmmm...mesti sume kata,alahai..simple punya masakan pun nak kecoh..Bukan ape, bagi Muna yang sangat la 'terer' memasak nie, klu boleh masak air pun nak cite :)

Ayam percik kelantan nie Muna blaja dari Mek (mak k.Nini) masa muna duk kat umah dia aritu kat Pasir Mas. Tersangat la senang-ni Mek yang kata ye,bukan saya..bahan2 & caranya cuma :

- rebus ayam then perap dengan halia n serai. Ikut suka la nk perap berapa lama. Muna td lbih kurang 4-5 jam kmudian bakar la ayam tu

- untuk kuah dia, masakkan santan bersama bwg putih & merah, serai, halia,cili (kalau nak pedas) yang sudah dikisar..Ha, masak la sampai pekat. Kemudian, tuang la ke atas ayam td

- boleh la makan..selamat mencuba !

Haa..amacam..perfect kan.mesti telan air liur kan (kik3..ayat perasan )Tapi...yang yang ambo nok ghoyat,eh2, tesyasyul..yg Muna nak cite nie, ayam percik hasil air tanganku td tak berapa menjadi..

Muna tak tengok sepenuhnya masa Mek buat. Ada bahan2 n step yang Muna lupa..so yg atas nie, ikut kreativiti Muna..tp bukan dh kreatif dah..tok guru ajar letak halia ckit je..lbih kurang seinci..tapi tadi Muna letak td ada la dekat 2 jengkal..haha..dah la masa perap dh banyak halia.. . So rasanya agak pedas + pahit ckit = boleh tahan la. Sume bertambah je makan..ke nak ambik hati je..hehe..A.Sa siap bawak balik bekal ke Shah Riza, eh ke Shah Alam tau..Kira taraf international la jugak..kikikikik.

Tapi niat saya baik, bukan ape..untuk buang angin (ayat cover line)..hehe..takpe la..percubaan pertama. Tp bukan percubaan pertama memasak yang x menjadi. Sbb sblum ni pernah wat kek batik pun kureng. Sampai family Muna kata..'ni bukan kek batik, nie kek colek'..lembik,so kna colek dengan jari..

Takpelah..yang penting jangan putus asa. Moral of the story - semoga pembaca mengambil iktibar dari kisah sadis nie & kerap2 la ke dapur memasak. Gagal sekali bukan gagal buat selama-lamanya..cehhh.

Sehingga bertemu lagi di lain masa dengan resipi yang baru ( ohh, tidakkkk!!!) haha..daaa..salam alaik

No comments:

Post a Comment